RSS
 

Chili Con Carne i domowa tortilla według Marysi :D

21 paź

Pomimo opinii przeze mnie usłyszanych, Chili Con Carne jest łatwą potrawą. Według moich krytyków czyt. rodzice i brat, było to bardzo udane danie. Bardzo się ucieszyłam, bo myślałam, że ciężko będzie uzyskać smak tej potrawy, było warto i na pewno nie będzie to ostatni raz kiedy ją przyrządzam, dodam tylko następnym razem kukurydzę, której dziś nie miałam.

 

Składniki:

  • 400 gram mielonej wołowiny
  • 3 fioletowe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mini chilli polskiej
  • passata pomidorowa
  • pomidory z puszki
  • fasola czerwona z puszki
  • 1,5 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • sól
  • szczypta nasion kolendry
  • olej z pestek winogron
  • łyżka masła
  • ryż biały paraboiled

Składniki na tortille:

  • 20 dag mąki
  • woda
  • łyżka smalcu
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię dodaje łyżkę oleju z pestek winogron i łyżkę masła, dodaję poszatkowana cebulę i pokrojony w kostkę czosnek, można dodać szczyptę cukru to cebula będzie krucha. Dodajemy mielone i podsmażamy parę minut. Dodajemy kumin, kolendrę, sól i chili i podsmażamy kolejne parę minut. Dodajemy passatę i pomidory i gotujemy na wolnym ogniu przez minimum godzinę. W tym czasie przygotowujemy tortille i gotujemy ryż. Produkty do tortilli mieszamy w misce do momentu az ciasto będzie lekko lepiło się do rąk. Bierzemy małą kuleczkę i rozwałkowujemy, smażymy przez ok 1 minutę z każdej strony, bez tłuszczu, aż zobaczymy brązowe plamki. Z tej porcji wychodzi ok 6 tortilli. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę.

Ja gotowałam Chili Con Carne przez ok 1h 45′, do tego można dodać ser żółty ale i bez tego było wyśmienite :)

 

Smacznego :)

Zachęcam do polubienia mojej strony na fb: ‚Kuchnia-pasja Marysi/
https://www.facebook.com/Rameia.Wu

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Kuchnia Meksykańska

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~nadia

    23 października 2013 o 17:39

    Świetna strona.Mogłabyś zrobić kiedyś jakieś przepisy na kurczaka albo pomysły na ciekawe śniadania?Pozdrawiam