RSS
 

Gateau Noisette czyli moja wersja Francuskiego ciasta orzechowego :)

18 paź

Czas zacząć wypieki z mojej nowej książki :

Miałam dużo orzechów więc poszukałam fajnego przepisu na Gateau Noisette, trochę je zmieniłam więc podam przepis oryginału i swój, choć nie różni się bardzo od oryginału :) Jest to szybkie i tanie ciasto, polecam do wypróbowania :)

Składniki oryginału:                                                                           Składniki z moimi zmianami:

  • 125 g cukru pudru                                                                              125 g cukru do wypieków (jest bardzo drobny)
  • 3 jaja (oddzielone żółtko od białka)                                             3 jaja ( oddzielone żółtko od białka)
  • 125 g orzechów laskowych                                                              130 g orzechów włoskich
  • 25 g mąki ziemniaczanej                                                                    30 g maki ziemniaczanej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia                                           1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml rumu                                                                                             1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •                                                                                                                       50 ml rumu

 

Wykonanie :

Orzechy należy zmielić dodać do nich mąkę, proszek i sodę. W osobnej misce ubić cukier z żółtkami (ok 10 minut), następnie dodać suche składniki i rum. Następnie ubić białka i wymieszać wszystko. Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni wkładamy ciasto i pieczemy przez ok 30 minut.

Ja na polewę użyłam połowy czekolady mlecznej, połowy czekolady milki z oreo, jedną łyżkę masła, łyżeczkę cacao i odrobinę mleka.

 

Bon appetit !

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Desery, Kuchnia Francuska

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Chrapka

    18 października 2013 o 15:46

    Uwielbiam orzechy… A przepis idealny na jesień – orzechów przecież w bród ;) w oryginale ciasto byłoby pewnie bardziej słodkie, bo orzechy laskowe nie mają takiej goryczki jak włoskie, ale Twoja wersja na pewno była przepyszna!
    Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)

     
  2. ~Alina

    25 października 2013 o 19:35

    Ciasto mięciutkie, sprężyste pyszne , a kto by pomyślał nie ma w nim mąki pszennej