RSS
 

Marysiowa Pizza, czyli boska wariacja pizzy włoskiej :)

02 paź

A dziś coś Włoskiego ale po Polsku czyli ciasto puszyste i kruche takie jakie lubię najbardziej :) Z ulubionymi dodatkami, jak najbardziej trafionymi. No to zaczynamy:

Ciasto na pizze:

  • 250 gram mąki pszennej typ 450
  • 250 gram mąki tortowej typ 450
  • 35 gram drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • płaska łyżka soli
  • łyżka cukru
  • łyżka oliwy rozmarynowej
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • łyżeczka rozmarynu

Dodatki na pizze:

  • papryka żółta i czerwona
  • 4 cebule
  • kilka grzybów leśnych
  • garść kukurydzy
  • szpinak podsmażony na maśle z dodatkiem czosnku
  • pasta pomidorowa : pomidory z puszki lub tzw. passate doprawiamy łyżeczką cukru i soli, jednym ząbkiem czosnku i garścią świeżego oregano, gotujemy aż zgęstnieje.
  • dowolny ser np. mozzarella
  • kurczak wcześniej podsmażony z solą, chilli i papryką słodką.

 

Wykonanie:

Ciasto:

drożdże rozpuszczamy w małej miseczce z ciepłym mlekiem i cukrem. Wkładamy do większej miski z gorącą wodą i przykrywamy ręczniczkiem kuchennym na jakieś 5-10 minut aż drożdże będą się pienić.

W tym czasie mieszamy pozostałe składniki i dolewamy drożdże, mieszamy mixerem i odstawiamy na ok 2 godziny, aż ciasto wyrośnie.

Przygotowujemy pizze: pasta z pomidorów + ser+ szpinak ( lepiej przykryć go innymi warzywami, bo inaczej wyjdą chrupiące chipsy szpinakowe)+kurczak + reszta warzyw.

Jeżeli chcecie aby pizza była gruba to poczekajcie jakieś 20 minut po ułożeniu warzyw, jeżeli nie to od razu wkładamy do piekarnika.

Pizze wstawiamy na ok 30 minut do piekarnika na 180 stopni, ja wstawiłam na pieczenie od dołu aby pizza była chrupiąca i reszta na góra i dół.

 

Smacznego :D

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kuchnia Włoska

 

Tags:

Dodaj komentarz