RSS
 

Boeuf a’la Marysia z kluseczkami ziemniaczanymi :)

13 wrz

Dzień dobry, dobry wieczór moi drodzy i kochani,

Ostatnio serwowałam mojej rodzince Boeuf a’la Marysia, wyśnił mi się ten przepis i chciałabym się z wami nim podzielić gdyż wyszło wyśmienite, takie jakie powinno być czyli, miękka i rozpływająca się w ustach wołowina z przepysznym sosem.

Składniki na boeuf:

  • 700 gram wołowiny (u mnie goleń)
  • papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • papryka żółta pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę lub plasterki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chili
  • 200 gram pieczarek pokrojonych na 4 części
  • 2 duże cebule pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki pomidorków koktailowych
  • pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 200 ml soku pomidorowego
  • sól
  • szczypta kuminu
  • odrobina mąki

 

Wykonanie:

wołowinę kroimy w dowolnej wielkości kawałki i obtaczamy w mące, podsmażamy lekko na patelni i dodajemy wszystkie warzywa, chwilę podsmażamy, dodajemy odrobinę soli, kumin i wlewamy wino, gotujemy 5 minut i wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 3 godziny.

 

Wykonanie na kluseczek ziemniaczanych:

ziemniaki trzemy na najdrobniejszej tarce, ja użyłam około kilograma na 4 osoby, odsączam maksymalnie i dodaje jedno jajko, sól, pieprz i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, zwykłej mąki dodałam na oko, najlepiej zagotować wodę i włożyć jedną kluskę by zobaczyć czy się zetnie czy nie. Ja mam fajną metodę na rzucanie klusek, mianowicie babcia moja wlewa masę na talerzyk i odcina nożem albo widelcem kluseczki, jedna po drugiej, to ułatwia całe wykonanie.

 

Do tego zrobiłam prostą i szybką surówkę z pomidorków koktailowych, pokroiłam je na połówki doprawiłam solą, dodałam odrobinę cebulki i wymieszałam z jogurtem greckim :)

 

 

 

Mam nadzieję, że ktoś wypróbuje i da mi znać jak poszło.

Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kuchnia Polska

 

Tags: ,

Dodaj komentarz