RSS
 

Polędwiczki z kurczaka w sosie porowym Marysi!

15 sie

Inspiracją do tego dania jest przepis na schabowy z sosem porowym mojej przyjaciółki Martyny, ale, że u nas schabowego je zazwyczaj tylko tato, to zamieniłam to na polędwiczki z kurczaka i pierś w sosie, który również pozmieniałam z braku wielu składników :)

 

Składniki do kurczaka:

  • 2 polędwiczki
  • 1 pierś z kurczaka
  • łyżeczka soli
  • 2 papryczki peperoncino
  • 3 ząbki czosnku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka oliwy z oliwek

Wszystko mieszamy z pokrojonym wcześniej mięsem i odstawiamy na czas przygotowania reszty dania.

Składniki na sos:

  • 2 dorodne pory i jedna mała
  • pół szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • jeden trójkącik serka topionego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki pokrojonego w kostkę, dowolnego sera żółtego
  • 6 pomidorków suszonych pokrojonych w paseczki
  • sól
  • odrobina białego wina
  • pół łyżeczki cukru

 

Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i pocięte w półksiężyce pory i posypujemy szczyptą soli i cukrem, po 3 minutach dolewamy odrobinę wina ( wg uznania). Chwilę gotujemy i odstawiamy.

Na drugiej, również rozgrzanej patelni rozpuszczamy całe masło i dodajemy mąkę szybko mieszając wlewamy mleko i śmietanę, energicznie mieszamy, aby pozbyć się ewentualnych grudek, po czym doprawiamy odrobiną soli i gałką muszkatołową. Dodajemy serek topiony i ser żółty, kiedy się rozpuści dodajemy pomidory i małą por pokrojoną w kostkę.

W żaroodpornym pojemniku nakładamy kolejne warstwy: Połowa pora, kurczak,druga połowa pora i na końcu sos. Zapiekamy to w piekarniku przez około 45 minut i gotowe. Ja podałam to na brązowym ryżu.

 

Smacznego!!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Kuchnia Polska

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Karolina

    15 sierpnia 2013 o 22:46

    Domowe jedzenie jest absolutnie rewelacyjne, nie dość że tanio, to jeszcze zdrowo. Zapach jest absolutnie rewelacyjny, aż ślinka napływa do ust. Szczególnie kiedy wyobrażasz sobie domowe jedzonko pięknie podane na talerzu. Polecam wszystkim !

     
    • Maria

      15 sierpnia 2013 o 23:15

      cieszę się że nie tylko ja jestem zwolenniczką domowego jedzenia, pozdrawiam :)