RSS
 

Pieczone pierogi Marysi :P

05 sie

Dziś na obiadek miałam pieczone pierogi, pomysł zaczerpnięty z Toruńskich pierogarni. Moja wersja jest chrupiąca i soczysta w środku, takie jakie uwielbiam!

Porcja na ok 20 pierożków :D

 

Składniki na ciasto:

  • 180 gram mąki do pizzy
  • 15 gram drożdży
  • mniej niż 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • opakowanie szpinaku lub cała 2 litrowa miska świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków suszonych
  • ok 150 gram kurczaka podsmażonego z chilli i solą
  • ok 100 gram kurczaka wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • Białko

Wykonanie:

Do mąki wsypać drożdże, wlać mleko, dodać masło i sól, wszystko mieszamy mikserem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Szpinak smażymy z czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy pomidory pokrojone w paski i pokrojone w kostkę mięso. Wszystko podsmażamy do momentu aż szpinak będzie bez wody.

 

Faszerujemy ciasto, kładziemy na blaszkę i smarujemy białkiem.

Wstawiamy do pieca na 180 stopni na około 20 minut i gotowe :)

Możemy podawać z kwaśną śmietaną, ale najlepsze są z jogurtem greckim :)

Proponuję nie dodawać pomidorów suszonych ze słoika, a to dlatego że nie mają tego aromatu co te bez oliwy, możemy je znaleźć np. w Kauflandzie na zaprawach ;)

 

 

 

 

Smacznego!

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kuchnia Polska

 

Tags:

Dodaj komentarz