RSS
 

Coś na gorące dni- Chłodnik Litewski

29 lip

Otwieramy sezon na zupy, a to dlatego, że to idealne danie na tak gorące dni, kiedy się nie chce za dużo zjeść, a jeść trzeba!!!!! Nie wyobrażam sobie dnia bez dobrego posiłku,  zrobionego z sercem!

Na początek proponuję Chłodnik Litewski, mam nadzieję, że jest to częsty gość na waszych stołach, jeżeli nie proponuję zacząć robić, gdyż jest to szybkie, proste i bardzo zdrowe danie.

 

Składniki:

  • 3 małe kefiry lub jeden duży
  • buraczki ok 15 malutkich plus ich łodygi
  • 6 ogórków gruntowych lub 2 sałatkowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • jaja

 

Wykonanie:

Na początku gotujemy pokrojone w kostkę buraczki wraz z łodygami, wlewamy tylko, jeszcze raz tyle wody co buraczków czyli 2:1, 2 wody, 1 buraczków dodajemy sól, łyżeczkę cukru, całą cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. W tym samym czasie kroimy ogórka w kostkę, ścieramy czosnek i dodajemy koperek. Gotujemy również jaja na twardo, ja zwykle wkładam do zimnej i osolonej wody, po czym, gdy woda zaczyna się gotować, gotuję 10 minut i zalewam zimną woda.

Jak buraczki się ugotują, wyjmujemy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Dolewamy do zimnego wywaru kefir i dodajemy ogórka, czosnek i koperek. Wszystko mieszamy dodajemy sól, łyżeczkę cukru i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Jajo kroimy na 4 części wkładamy do miski, gdzie wcześniej wlaliśmy nasz chłodnik.

Życzę smacznego i zapraszam na facebooka na: Kuchnia-pasja Marysi, zostań fanem, a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami :)

 

Smacznego ! :D

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Piotrek

    29 lipca 2013 o 20:58

    Gdyby nie ten cukier :P Nie lepiej zastąpić go słodziekiem ;) ?

     
    • ~Marysia

      29 lipca 2013 o 22:21

      Piotrku możesz nie dodawać cukru w ogóle, ale to jest tylko jedna łyżeczka. A ze słodzikiem nie wiem, nigdy nie jadłam słodziku, przyznaję się bez bicia :P, ale możesz dodać fruktozę jest ona naturalnym cukrem owocowym :D pozdrawiam

       
  2. ~Ola

    30 lipca 2013 o 14:29

    pychozza :) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/