RSS
 

Muffinki czekoladowe z konfiturą :)

24 lip

Znalazłam przepis na blogu marta-gotuje.pl i postanowiłam go wypróbować, ale z niewielkimi zmianami :)

Slładniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • wanilia lub cukier waniliowy, nie mylić z wanilinowym!
  • 1 jajo
  • 4 łyżki cacao
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki octu

Składniki na konfiturę:

  • garść czarnej porzeczki
  • garść czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki konfiturki, dżemfixu albo cokolwiek do robienia dżemu

Wykonanie:

Na początek do małego rondelka wsypujemy 4 łyżki brązowego cukru, kiedy zaczyna się rozpuszczać dodajemy owoce i zagotowujemy. Dodajemy konfiturkę i mieszamy 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski wsypujemy cukier i jajo i mixujemy po czym dolewamy olej i wanilię. W osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i stopniowo dodawać do masy, ciągle mixując, dodajemy jogurt. Na koniec w szklance łączymy ocet z sodą oczyszczoną i czekamy aż soda się rozpuści i dodajemy do masy.

Do foremek wlewamy łyżkę masy kakaowej po czym łyżeczkę konfitury i przykrywamy to drugą warstwą ciasta.

Wstawiamy do pieca na ok 30 minut na 180 stopni, proponuję po 20 minutach sprawdzić czy są gotowe, moje były :)

Połowę muffinek posmarowałam nutellą, a drugą połowę posypałam cukrem pudrem.

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Desery

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    25 lipca 2013 o 12:18

    Wyglądają rewelacyjnie, super pomysł z konfiturą :)