RSS
 

Grill po Arabsku czyli – şiş kebab :D

21 lip

Postanowiłam podjąć wyzwanie na grillu, a mianowicie zrobić co innego niż klasyczne skrzydełka czy kiełbasa (osobiście kiełbas nie jadam, nie lubię). Przygotowałam şiş  kebaby czyli po turecku ‚pieczone mięso na szpikulcu’. Kuchnia turecka jest bardzo prosta w przyrządzaniu, tak jak wbrew pozorom to danie. Jako dodatek sos tzatziki ( tutaj odrobina kuchni greckiej :P ) sos ten to najczęstszy dodatek do grilla, następnie bułeczki drożdżowe z czosnkiem i prosta sałata ze szpinaku :) No to zaczynamy:

Składniki do şiş  kebaba:

  • Pół kg drobiowego lub jagnięcego lub cielęcego mięsa, tylko nie wieprzowina!
  • 2 papryczki chilli (zielona i czerwona)
  • pęczek pietruszki
  • garść kolendry
  • parę listków świeżej szałwii
  • garść tymianku
  • odrobinę rozmarynu
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobinę bułki tartej
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie zioła szatkujemy i dodajemy do mięsa, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, czosnek i chilli dodajemy sól,  odrobinę wody i bułki tartej wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki. Po czym robimy podłużne klopsiki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków i kładziemy na tackach na grilla, bądź robimy na elektrycznym jak komu pasuje :)

 

 

Składniki na sos tzatziki:

  • jogurt grecki-duży pojemnik
  • 1 długi zielony ogórek lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • odrobinę soku z cytryny

Wykonanie:

Ogórka trzemy na tarce dowolnej wielkości, możemy odlać sok, ale ja tego nie praktykuję, dodajemy cały jogurt przetarty czosnek, sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy koperek.

 

Składniki na bułeczki czosnkowe:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 2,5 łyżki masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 5-7 ząbków czosnku
  • sól- 1 łyżeczka
  • garść natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • odrobina pestek  słonecznika

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy mlekiem i odczekujemy około 15 minut dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem aż masa będzie elastyczna i miękka. Odstawić na około godzinę, aż ciasto urośnie. Po tym czasie formujemy małe bułeczki i wkładamy na blaszkę i posypujemy pestkami słonecznika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż bułeczki się nam zarumienią. Tutaj korzystałam z przepisu mojej mamy.

 

Składniki na sałatkę ze szpinaku:

  • szpinak
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy słonecznikowej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • szalotka
  • pieprz kolorowy, świeżo mielony

 

Oliwy i musztardę Dijon mieszamy szybkimi ruchami do momentu powstania gładkiego sosu, dodajemy poszatkowaną cebulkę i resztę składników i polewamy szpinak.

 

Mam nadzieję że wypróbujecie i będzie wam smakowało!

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    25 lipca 2013 o 12:19

    Zdecydowanie moje smaki :)