RSS
 

Owocowo mi czyli Tarta owocowa i mini deser w kokilkach!

16 lip

Dziś zrobiłam dwa desery a to dlatego że zrobiłam błąd w kremie do tarty i nie wyszedł taki jaki chciałam ale zrobiłam fajny, mały i w miarę zdrowy mini deser.

1. Tarta

ciasto kruche:

  • 200 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii lub cukier waniliowy- nie wanilinowy
  • jajo

Ten przepis to klasyk robię go zawsze za pomocą miksera, jest łatwiej, szybciej i nie brudzimy rąk :D

* Mieszamy mąkę z cukrem pudrem i wanilią i dodajemy zimne masło i miksujemy kiedy powstanie kruszonka dodajemy jajo i miksujemy tak długo aż masa będzie jednolita, odkładamy do lodówki na 45 minut.

* Aby owoce wyglądały pięknie i się mieniły wykąpiemy je w galaretce. Rozpuściłam truskawkową galaretkę, ale ilość wody zmniejszyłam do połowy czyli 250 ml. Kiedy zrobi się zimna polewamy ją owoce, ja użyłam: 2 brzoskwinie, opakowanie borówek, garść poziomek i odrobinę białych porzeczek.

* Krem taki sam jak w tym przepisie: 
http://kuchnia-pasjamarysi.crazylife.pl/2013/07/10/44/

* Wykładamy ciasto na blachę i nakłuwamy widelcem, na wierzch wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy groch aby ciasto nam nie wyrosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 20 minut, po czym ściągamy groch i pieczemy do momentu kiedy ciasto będzie delikatne brązowe.

* Po wystygnięciu ciasta nakładamy krem i owocki i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. U mnie w domu jest to niemal niemożliwe :D od razu tarta zjedzona :D

 

 

2. Deser drugi to nieudany krem czyli:

  • 2 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml kremówki
  • serek mascarpone

Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy śmietanę i serek mascarpone.

Do kokilek na dno wkładamy mieszankę porzeczek : czerwone, czarne, białe, i agrest. Wlewamy sos i na wierzch kładziemy owocki w galaretce.

Wkładamy do lodówki na 3 godziny i gotowe!

 

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Desery

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Rozrywka

    17 lipca 2013 o 00:36

    Dania wyglądają bardzo dobrze. A propo drugiego tylko, nie wiem czy już nie wolałbym zrobić sobie budyniu po prostu z owocami i jakimś syropem – lubię proste rozwiązania :)

     
    • Maria

      17 lipca 2013 o 11:32

      Powiem ci że ze zebraniem owoców z krzaczka zajęło mi to ok 30 minut :P tylko ta kwestia włożenia do lodówki, ale oczywiście z budyniem też wyśmienite, zgadzam się ;)

       
  2. ~Młoda mama gotuje...

    17 lipca 2013 o 14:10

    Tarta wygląda zjawiskowo :) Ślinka sama leci na widok tego deseru, na pewno wypróbuję ten przepis :)

     
  3. ~ada

    17 lipca 2013 o 21:06

    już mam ochotę na tą kolorową tartę :p

    zapraszam na mojego bloga