RSS
 

Curry i coś na deser

10 lip

Indyk w czerwonym curry z couscousem i chlebkiem chapati- połączyłam trochę Indii z Marocco, a to dlatego, że w kuchni wszystkie chwyty dozwolone :-) To mój pierwszy krok z Curry, czytałam wiele o tej potrawie i tak naprawdę jest ona prosta i jednogarnkowa! Ah uwielbiam kiedy jest mało garów do zmywania bo ostatnią rzeczą, którą robię w domu to zmywanie naczyń :) (dobrze ze mam zmywarkę w domu rodzinnym :-P) jest to kuchnia pełna intensywnych smaków i aromatów,dlatego ją pokochałam od pierwszego spróbowania :) No to zaczynamy:

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka
  • czerwona pasta curry
  • mleczko kokosowe (400ml)
  • pomidory z puszki
  • przyprawa curry
  • trawa cytrynowa
  • limonka
  • imbir
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • dwie łyżki pokrojonej w kostkę papryczki chilli
  • papryka- kolor dowolny ja użyłam zielonej
  • szczypiorek 
  • kasza couscous (1/3 szklanki wystarcza na porcję dla jednej osoby)
  • pietruszka
  • sól
  • mąka
  • kmin rzymski (kumin)

 

Jak to zrobić ? 

Na samym początku kroimy polędwiczki w paski i dodajemy ok 2 łyżki curry i wszystko mieszamy i odstawiamy z boku.

Przygotowujemy składniki do curry: Kroimy czosnek, cebulę w kostkę i  imbir w cienkie słupki-ok jedną łyżkę, limonkę kroimy na 4 części, a trawę cytrynową zgniatamy- ilość zależy od was ja dodałam 4 sztuki.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy czosnek, imbir, cebule, trawę cytrynową i 2 łyżki curry( jeżeli preferujesz mniej wyraziste dania dodaj mniej) na koniec kurczak i papryka mieszamy składniki tak długo aż połączą się z pastą curry, kiedy tak się stanie dodajemy całe mleczko kokosowe i pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 

Podczas gotowania odmierzamy couscous, czyli 1/3 szklanki na jedną osobę do tego wlewamy tyle samo gorącej wody, solimy i czekamy aż wchłonie całą wodę, dodajemy pokrojoną pietruszkę i mieszamy z odrobiną oliwy z oliwek.

  Chlebek chapati jest bardzo prosty a mianowicie do miski wsypujemy mąkę pszenną – ja dodałam mąkę do pizzy, dodajemy ok pół szklanki ciepłej wody, do tego sól i łyżka oliwy z oliwek. Składniki ugniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Bierzemy specjalny kamień bądź patelnię i nagrzewamy, w między czasie dzielimy ciasto na małe kuleczki i rozwałkowujemy, dodajemy parę ziarenek kminu rzymskiego i kładziemy na patelnię odwracamy w momencie kiedy pojawią się brązowe kropeczki na chlebku.

 

 

I coś na osłodzenie życia czyli moje pierwsze kroki z tartą owocową z malinami:

Niestety przepisu na ciasto kruche zdradzić nie mogę, gdyż dostałam je od profesora tylko dla mojego użytku.

Ale krem to mój własny wynalazek :-D

Do 300 ml śmietany kremówki dodajemy 100 ml mleczka kokosowego i 4 łyżki cukru pudru i miksujemy, kiedy śmietana zgęstnieje dodajemy 1,5 opakowania serka mascarpone i miksujemy. Tak przygotowany krem wlewamy na tartę układamy dowolne owoce i na 2 godzinki do lodówki.

Życzę smacznego :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ewa Paszkiewicz

    11 lipca 2013 o 12:59

    Tarta wygląda bosko :) Pozdrawiam :)

     
  2. ~Wojciech

    31 lipca 2013 o 20:25

    Apetyczne, zdecydowanie powinienem więcej wschodniej kuchni robić, zwłaszcza tych jednogarnkowych „dla ludzi” :)