RSS
 

Suzete-czyli jak można wykorzystać Crepes żeby nie było nudno!

07 lip

 

Zapomniałam dodać że fajnym sposobem na wykorzystanie Crepes jest przepis na Suzete, jest to fajny aromatyczny sosik w którym są skąpane Crepes ale jest odrobinę niebezpieczny!!!

Uwaga przepis dla osób odpowiedzialnych, pełnoletnich i nie bojących się ryzyka w kuchni  :-P 

Składniki:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kieliszek rumu 
  • zapałki  :-D

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy cukier, aż do momentu kiedy zacznie się robić karmel, po czym wlewamy szklankę soku pomarańczowego, ale robimy to ostrożnie bo wydzieli się nam para wodna. Czekamy od 2 do 4 minut, aż zrobi nam się gęsty sosik, wkładamy wcześniej przygotowane Crepes tak jak na obrazku,ja je przewróciłam na drugą stronę aby więcej sosu pochłonęły i po ok 4 minutach wlewamy rum i podpalamy. Podajemy ze startą wcześniej skórką z pomarańczy i bitą śmietaną!

Bon appetit!

Suzete

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Kuchnia Francuska

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz